Press ESC to close

Varant Nedir? Nasıl Alınır, Nasıl Satılır?

Varantlar, risk almak isteyen, fakat alacakları riskten de korunmak isteyen yatırımcıların tercih ettiği bir kaldıraçlı ürünlere verilen isimdir. Borsadaki sigorta ürünleri olarak da tanımlanabilirler.

Varant, sık duyulan bir kelime değildir. Bu sebeple pek çok kişi varantın ne işe yaradığını bilmez. Varantlar, mantığı kavrandığı zaman iyi bir yatırıcım aracı olabilirler. Fakat unutulmaması gereken bir husus, yüksek riskli bir işlem olduğudur. Çünkü tek seansta yatırılan paranın tamamı kaybedilebildiği gibi, o paranın birkaç katı da kazanılabilir. Her ne kadar yatırım konusunda bir alternatif olsa da, hisse senedi ve dövizlere nazaran daha riskli bir araçtır.

Varant Nedir?

Varant bir menkul kıymet türüdür. Yani bir dayanak varlığını, belirli bir sürenin sonuna kadar belirlenen bir tarihe kadar alma ya da satma hakkını veren yatırım aracına denir. Yatırımcıya verilen bu hak, herhangi bir yükümlülük getirmez. Nakit veya kaydi teslimat şeklinde kullanılır. Yatırıcının sahip olduğu bu hakla, belirlenen tarih içerisinde istediği zaman satış veya yatırım yapabilir.

Varantların özelliklerini sıralayacak olursak;

  • Yatırımcı, sadece yatırdığı para kadar riske girer.
  • Ödünç ve kredili işlemler söz konusu olamaz.
  • Açığa satış işlemi yapılamaz.
  • Serbest marjla işlem görürler. Fakat bu işlem kotasyon fiyat aralığı içerisinde gerçekleşir.
  • Fiyat veya miktar iyileştirmesi ve kötüleştirmesi serbest şekilde yapılabilir.
  • Tarihler önceden belirlenir.
  • Özel emirlerle varantlara izin verilir.
  • Varantların fiyatını içsel değeri ve vade belirler.
  • Dayanak varlığındaki fiyatından daha düşük bir bütçe ile aynı geliri elde etme imkanı vardır.

Varantlarda Alım-Satım İşlemi Nasıl Yapılır?

Varantlarda, tıpkı hisse senetlerinde olduğu gibi alım-satım işlemi yapılır. Fakat bazı önemli farklar bulunmaktadır. Bunlardan biri, hisse senedi satış yapan başka bir yatırımcıdan alınırken, varantlarda alım ihraç eden kurumlardan yapılır.

İhraççı kurumdan alınan ürün, dayanak varlığının fiyat değişimine göre uygun olanın alınması ile kazanç sağlanır. Yani dayanak varlığın fiyatı yükseleceği tahmin ediliyorsa alım, düşeceği tahmin ediliyorsa satım varantı alınır. İhraççı kurum, anlık fiyat kademesine göre gelen alım ve satımları karşılamak zorundadır. Falat eğer bu alım-satım emirleri daha önceden sisteme girilmişse, ürünler  yatırımcılar arasında el değiştirebilir.

Varant işlemleri Varant Pazarı’nda gerçekleşir. Ayrıca varantlarda takas ve dönüşüm sistemi de mevcuttur. Takas sistemi demek, alım ve satım işlemlerinin borsada gerçekleştirilmiş olan ürünlerin ve yapılan işlem karşılığında verilen nakit ücretinin yatırımcıların hesapları arasındaki değişimidir. Dönüşüm sistemi ise, varant ile doğan hakkın kullanımı sırasında gerçekleştirilen işlemleri ifade eder.  Takas işlemleri, hisse senetlerinde olduğu gibi gerçekleşir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir