Press ESC to close

Tamamlayıcı Mal ve İkame Mal Kavramları Nedir ?

Tamamlayıcı mal ve ikame mal kavramları nedir sorusu fazlasıyla sorulmaktadır. Bu iki kavram arasındaki farklar da merak edilmektedir. Yazımız sayesinde tüm bunlara erişmiş olacaksınız. Bu terimler, özellikle iktisat ile ilgilenen kişilerin karşısına çıkmaktadır.

Tamamlayıcı Mal Nedir ?

Birbirini tamamlayan mallara, tamamlayıcı mal denmektedir. İktisatta malların birbirini tamamlaması olarak geçmektedir. Bir malın kullanımı, diğer malın kullanımı zorunlu kılabilmektedir. Örneğin; çimento ve bina diyebiliriz. Çimento olmadan bina olmaz. Tamamlayıcı mallar, her durumda zorunlu olmak zorunda değildirler. İsteğe bağlı olarakta gerçekleşebilir. Bu duruma çay ve şeker ilişkini örnek gösterebiliriz. İsteğe bağlı bir durumdur ve herkes için farklıdır.

Tamamlayıcı mallarda fiyat yükselişi olursa, diğer malın fiyatı ve talebi azalacaktır. Bu konuya en çok şu örnekverilir; araba ve benzin ilişkisi. Benzin fiyatı atarsa, arabaya olan talep azalacaktır. Bu sayede benzin fiyatının artması, arabayı etkilemiş olacaktır. Aynı şekilde benzinin fiyatı düşerse, bu kez ikame mal olan lpg talebi azalacaktır.

İkame Mal Nedir ?

Aynı amaca hizmet eden mallar, ikame mal olarak adlandırılır. Birbirinin yerine kullanılan bu mallar, birinin fiyatı arttığında diğer mala yönelme sağlar. Margarin-tereyağı, mandalina-portakal, çay-kahve, çeşme suyu-damacana su örneklerini gösterebiliriz.

ikame-mal-nedir
ikame-mal-nedir

Tam ikamel mal olabilmesi için ürünün aynı, ürün markalarının farklı olması gerekmektedir. Örneğin, X markasından çay aldığınız çayın fiyatı pahalı oldu ve Y markasından çay aldınız. Bu tam ikamel mal olarak karşımıza çıkar. Çay ve kahve ise, tam ikame mal değildir. Çünkü; ürünün bazı özellikleri değişmektedir, bu noktada bu özellik tattır.

Bu durumda ikame malları etkileyen en önemli faktör; fiyat diyebiliriz. Günlük olarak farkında olmadan bu kavramdan yararlanır ve ikame malı gerçekleştirmiş oluruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir