Press ESC to close

Bankaların EFT Saatleri, Bütün Bankaların Güncel Eft Saatleri

İnternetin yaygınlaşması ile mobil uygulamalarla ceplerimize kadar giren bankalar gündelik hayatımızda olmazsa olmaz haline geldiler. Bir mobil uygulama sayesinde gün içerisinde kolayca para aktarabiliyor, EFT, Havale gibi işlemlerimizi kolaylıkla halledebiliyoruz. Özellikle 2015’ten sonra internet bankacılığı ve mobil bankacılıkta yaşanan hızlı gelişim sürecinden önce, bu kolay işlemlerden tamamen uzak sürdürdüğümüz hayat sebebi ile bankaya gitmek herkes için zulüm haline gelebiliyordu. Peki, Bankaların EFT Saatleri nelerdir?

2000’li Yıllar ve Bankacılıkta Devrim

Milenyumdan ile birlikte dünyada hızla yaygınlaşan internet kullanımı hayatımıza her anlamda renk katmaya devam etti. Bankacılıkta bu yaygınlaşmadan nasibini almış olacak ki, hem hızla şubeleşen hem de bir yandan internet bankacılığına geçen bankalar sayesinde şubeye gitmeden ilk işlem deneyimleri 2010’a doğru ilerleyen yıllarda yapmaya başlandı. Bu kolaylık sayesinde internete aşina olan bireyler havale, eft gibi işlemlerini oldukça pratik bir şekilde yapmaya başladılar.

Teknoloji İle İlerleyen İşlemler

İnternet bankacılığı insanları o kadar etkilemiş olacak ki, eskiye nazaran şubelerde oluşan kuyruklar ve bekleyişler yerlerini yavaş yavaş cebe taşımaya başladılar. Önce akıllı telefonlar, sonra mobil uygulamalar sayesinde artık yalnızca internet değil, mobil bankacılıkta da çığır atlanmaya başladı.

Mobil bankacılık üst düzey koruma sağladığı gibi, şubeye ve bir mekanda internete bağlı kalmaksızın, dolaştığınız, gezdiğiniz, yürüdüğünüz, yediğiniz, içtiğiniz, uzandığınız her yerde sizinle birlikte olmaya başladı.

Mobilde Banka İşlemleri
hangi bankada saat kaça kadar eft yapılır

Cepten uygulamaya giren her bireyin yoğun ve pratik bir şekilde hayatına dahil olan mobil uygulamalar ile bankacılık işlemlerinde hem artış hem de hızlanma beraberinde geldi.

Mobilde Banka İşlemleri

Mobil uygulamalar sayesinde daha çok hakim olduğumuz banka sürecinde insanlar bir anlamda kendin pişir kendin ye tarzında banka işlemlerini kendileri görmeye başladılar. Mobil uygulamalarda;

  • EFT
  • Havale
  • Kredi Kartı Borcu Sorgulama
  • Ekstre Alma
  • Kart Borcu Ödeme
  • Kredi Kullanma
  • Kira Ödeme
  • MEB’e ve bağlı kuruluşlara para yatırma
  • Findeks puanı sorgulama
  • Yatırım İşlemleri
  • Döviz alım satımı
  • Borsa işlemleri
  • Emtia alım satımı
  • Vadeli Hesap
  • Vadesiz Hesap

Ve daha birçok işlemleri tek tıkla dilenilen şekilde işlemler yürütülmeye ve gerçekleştirilmeye başlandı.

Şubeye İhtiyaç Kalmadı

Şubelere bağımlılık, bir yerden bir şekilde şubeye ulaşma zorunluluğu gibi kavramlar kalmayınca bankacılık işlemlerinde gerçekleşen ve gerçekleşmesi beklenen tüm işlemler telefon aracılığı ile sağlanır oldu.

Bankacılıkta İşlem Sıra ve Saatleri
bankaların eft saatleri

Daha önceleri insanların bir şekilde işlemlerinin saatine uygun bir biçimde gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair kuşkuları, sıra bekleme işlemleri, bir başkasının bir diğer insanın yerine sıra kapması gibi birçok sinir bozucu ve ortam geren sebepleri de hayatlarımızdan çıkarmış olduk.

Bankacılıkta İşlem Sıra ve Saatleri

Bankacılıkta şubeleşme, beklenen kuyruklar, işlem saati endişesi, para yatırmak için çekilen çile ve dahası hayatımızdan çıksa da, bankacılık kuralları olduğu yerde beklemeye devam ediyorlar.

Bankaların havale, EFT saatleri, hafta içi ve hafta sonu para aktarımında uyguladığı durumlar, aktarım kotaları vb. seçeneklerden bazıları hala devam etmekte. Bu işlemler ile alakalı saat kısıtlaması uzun bir süre daha bizlerle yaşamaya devam edecek gibi.

Para Aktarımında Neden İşlem Saatleri Var?

Bir banka yer alan hesaptan bir başka bankada yer alan hesaba para aktarılması sureti ile gerçekleştirilen işleme EFT denilmektedir. EFT’nin tam açılımı Elektronik Fon Transferi’dir. Farklı iki banka arasında gerçekleşen para transferinde saat sınırlaması mevcuttur. Zira her şirket gibi bankalarda muhasebeleşmek zorunda olmaları bir yana, günlük işlemlerini merkez bankasına bildirim yapmakla da mükelleftirler.

Bankaların EFT Saatleri
güncel eft saatleri

Bu sebeple kendi içlerinde yapılacak olan para transferi yani havale işlemi için problem yaşamasalar bile, bir başka bankaya elektronik ortamda para aktarılması durumunda saat kısıtlaması gerçekleştirmek zorundadırlar.

Bankaların EFT Saatleri

Tüm bankaların EFT işlem saati vardır. Bu saat aralığı bankadan bankaya değişiklik göstermiyor. Aksine tüm bankaların ortak EFT işlem saati mevcut olduğundan sizlerin de farklı iki banka arasında gerçekleştirmesi gereken bu işlemde ilgili saat aralığını esas alması gerekiyor. Örnek tabloya gelirsek, bankaların EFT saatleri;

  • Akbank EFT saati 09:00 12:00 & 13:30 -16:00
  • EFT saatleri Garanti Bankası 09:00 12:00 & 13:30 -16:00
  • Ziraat bankası EFT saatleri 09:00 12:00 & 13:30 -16:00
  • EFT saatleri Teb 09:00 12:00 & 13:30 -16:00
  • EFT saatleri Denizbank 09:00 12:00 & 13:30 -16:00
  • EFT saatleri Halkbank 09:00 12:00 & 13:30 -16:00
  • EFT saatleri Enpara 09:00 12:00 & 13:30 -16:00

EFT saatleri bayram zamanı ve EFT saatleri hafta sonu için farklı bir uygulama söz konusudur. EFT Cuma günleri saat 16:00’dan sonra yapılırsa haftanın ilk iş günü mesai saatleri içerisinde gerçekleşir. Eğer bayram öncesinde EFT saati bankalar aracılığı ile vaktinde yapılırsa aynı gün, EFT saati aşılırsa ise bayram bitişinden sonraki ilk mesai günü mesai başlangıç saatlerinde gerçekleşmektedir.

Havale İşleminde Saat Kısıtlaması Var Mı?

Para aktarımı aynı banka içerisinde gerçekleşiyor ve X bankanın bir hesabından yine X bankanın bir diğer hesabına aktarılıyorsa saat kısıtlaması yoktur. Örneğin İş Bankası hesabınız var ve bir başka kişinin İş Bankası hesabına gece 12:00’de para aktarmak istiyorsunuz.

Mobil banka uygulaması aracılığı ile havale emrini geçtiğiniz anda ortalama 5 dakika içerisinde hatta bazı durumlarda aynı anda bu işlem gerçekleşir. Para aktarımının gerçekleşmesi için sabah veya mesai saatleri beklenmez.

Aynı şekilde hafta içi olsun, hafta sonu olsun fark etmeksizin dilediğiniz zaman havale işlemi gerçekleştirerek para aktarımı yapabilirsiniz. Bayram günleri de dahil olmak üzere havale işlemlerinde asla saat kısıtlaması bulunmaz.

EFT’nin Havale’den Farkı Nedir?

EFT ile Havaleyi birbirinden ayıran tek etken, hesapların iki farklı banka hesabı olmasıdır. Bu sebeple iki farklı banka arasında gerçekleştirilen para transferi saatlere takılırken, aynı iki banka arasında gerçekleştirilen para transferinde böyle bir zorunluluk bulunmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir